Jihočeské matky

občanské sdružení

TZ- 29. 11. 2005 MŽP vydalo souhlasné stanovisko ke stavbě skladu vyhořelého jaderného paliva v temelíně

29.11.2005
Autor: JČM
Společná tisková zpráva Sdružení Jihočeské matky a CALLA - Sdružení pro záchranu životního prostředí ze dne 29. 11. 2005

MŽP vydalo souhlasné stanovisko ke stavbě skladu vyhořelého jaderného paliva v Temelíně.

Včera vydalo MŽP Praha souhlasné stanovisko k záměru výstavby skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě ETE.

MŽP odsouhlasilo stavbu skladu navzdory tomu, že:

- nejsou známy konkrétní typy kontejneru, ve kterých bude palivo skladováno
- sklad vnáší do lokality – kromě přítomnosti JETE - další riziko s ohledem na případný teroristický útok
- jsou opomíjeny možné vlivy nízkých dávek záření na lidské zdraví
- nebyla důsledně vyhodnocena tzv. nulová varianta (umístění v jiné lokalitě)

Se stavbou skladu nesouhlasili také někteří obyvatelé Temelína, kteří žádali, aby občané měli možnost se k tomto záměru vyjádřit v místním referendu. Zastupitelé Temelína však odmítli referendum uspořádat a jejich stanovisko potvrdil Krajský soud v Českých Budějovicích. Přípravný výbor pro konání referenda proto podal proti rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích stížnost k Ústavnímu soudu. Ústavní soud dosud v dané záležitosti nerozhodl.

„Souhlas Ministerstva životního prostředí je pro nás velkým zklamáním. Naše námitky však hodláme dále uplatnit v následném územním a stavebním řízení,“ říká Monika Wittingerová.

„Konečné řešení skladování vyhořelého jaderného paliva je i přes optimistická prohlášení zástupců jaderného průmyslu v nedohlednu. Sklad v JE Temelín tak nejspíše zůstane v provozu déle, než se nyní plánuje. O to důkladněji by měly být jeho vlivy na životní prostředí nyní vyhodnoceny, což se nestalo,“ dodává Edvard Sequens.

Kontakt:
Ing. Monika Wittingerová, tel.: 603 516 603