Jihočeské matky

občanské sdružení

Změní se po volbách stanovisko kraje k úložišti radioaktivních odpadů?

8.10.2008
Autor: JČM
img
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Obyvatelé obcí ohrožených stavbou úložiště vyhořelého jaderného paliva v Jihočeském kraji by měli dobře vybírat své budoucí krajské zastupitele. Ne všechny strany totiž budou hájit jejich zájmy. Vyplývá to z odpovědí na anketu Hnutí DUHA a sdružení Calla zaslanou všem hlavním politickým uskupením [1] a též z vystoupení na fóru kandidátů, které v Českých Budějovicích 23. září uspořádaly nevládní organizace.

ODS, ČSSD a Strana zelených jednoznačně říkají, že nechtějí v kraji vybudování úložiště, SNK-ED s ním souhlasí v případě, že podmínky zde pro něj budou v rámci České republiky nejlepší, a KSČM se proti vybudování úložiště nepostaví. Lidovci se ankety i fóra kandidátů odmítli zúčastnit.

Pokud jde o respektování práva dotčených obcí rozhodnout se, zda na svém území úložiště strpí či nikoliv, pro se vyslovili pouze zástupci Strany zelených a ČSSD. SNK-ED považuje za důležité objektivní informování obcí a KSČM z principu právo veta bránící „celospolečenskému rozvoji“ odmítá.

Všechny strany, kromě Strany zelených, podporují další produkci vysoce radioaktivních odpadů v nových jaderných reaktorech, které by mohly být postaveny v Temelíně. Rovněž jen Strana zelených bude požadovat plnou odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren za případné škody. Podle současné legislativy by totiž ČEZ při případné havárii měl zaplatit pouze šest miliard korun.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Věříme, že se po volbách nezmění usnesení jihočeského krajského zastupitelstva z roku 2004 odmítající úložiště v kraji. I nové vedení kraje by mělo respektovat, že v obou jihočeských lokalitách, Lodhéřov a Jistebnice-Nadějkov, plány státu odmítli obyvatelé v místních referendech.“

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl: „Místní lidé z postižených obcí vzkázali krajským politikům, že úložiště radioaktivních odpadů nechtějí. Úkolem pro krajské zastupitelstvo teď je připravit návrh potřebných změn v atomovém zákoně a předložit je Poslanecké sněmovně ke schválení.“

Monika Wittingerová z Jihočeských matek doplnila: „Nechápeme logiku uvažování těch politiků, kteří na jedné straně chtějí prosazovat rozšíření jaderné elektrárny Temelín, s čímž souvisí další produkce vyhořelého jaderného paliva, na druhé straně však odmítají výstavbu hlubinného úložiště.“

Kontakty:

Edvard Sequens, Calla, telefon: 602 282 399, email: edvard.sequens@calla.cz
Martin Sedlák, Hnutí DUHA, telefon: 737 128 471, email: martin.sedlák@hnutiduha.cz
Monika Wittingerová, Jihočeské matky, telefon 603 516 603, email: monika.wittingerova@centrum.cz

Poznámky:

[1] Kompletní odpovědi politických stran na anketu Hnutí DUHA a sdružení Calla: www.calla.cz/anketa2008

přílohy

Kategorie článků